post by Pelo | 5 comments

Frågor & svar

Abonnemang

Vad ingår i Telias abonnemang?

I Telias abonnemang Triple-play kollektiv anslutning ingår Telia Bredband FiberLan, Telia Digital-TV samt Telia Bredbandstelefoni.

 

Telia Bredbandstelefoni (månadsavgift ingår, samtalsavgifter tillkommer)

För samtal till hemtelefoner, mobilnummer och utlandet gäller de vanliga prisllistorna för fast telefoni. För att sänka samtalspriserna ytterligare kan de boende teckna prisavtal Mini, Dygnet runt eller Kväll & helg. För aktuella priser och kampanjer se www.telia.se.

 

Telia Bredband FiberLan 50/8 – 100/10 Mbit/s
– Säker surf (virusprogram från F-Secure) ingår till en dator.
– Fem epost-adresser ingår (@telia.com).
– Säker lagring 2 gigabyte (lagra dina viktiga filer på Telias server).
– Homerun ingår (logga in på Telias trådlösa nät runt om i Sverige).
– Trådlöst nätverk i Gatewayn.

 

Telia digital-tv med 18 angivna kanaler, ”Grundutbud Lagom” (Telia förbehåller sig rätten att ändra sammansättningen av kanalpaketet).

SVT 1, SVT 2, SVT 24, SVT HD, TV 3, TV 4, TV 4+, TV 4 Sport, Kanal 5, TV 6, TV 8, Kanal 9 SVT lokal-tv, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV 10, Discovery Channel, Eurosport, MTV.

Möjligheten att utöka kollektiva kanalpaket ges, se www.telia.se

– Videobutik (hyr filmer via fjärrkontrollen. Obs! Telia debiterar per film).
– Programbibliotek för Access och SVT-R (titta på program när du själv vill)
– Krypteringsavgift för paketet Lagom ingår.

 

Telia Smart trådlöst nätverk, se www.telia.se

Abonnemanget kostar 350 kr/mån.

Kan jag beställa tilläggstjänster till mitt abonnemang?

Ja, det finns en del tilläggstjänster att beställa till abonnemanget. Alla tilläggstjänster beställs direkt hos Telia och faktureras av Telia direkt till er.

Vissa tjänster har vi specialpris på så när ni beställer skall ni uppge att ni är anslutna till fiber via Stånga-Lye fiberförening.

Tjänster:

Bredband
– Mobilt bredband kostar 29 kr/dygn de dygn du använder det.
– Mobilt bredband kostar 100 kr/mån max trafik 30 gigabyte/mån
– 100/100 Bredband (högre uppladdningshastighet). Kontakta Telia.

TV
– Kanalpaket Stor kostar 139 kr/mån + krypteringsavgift 49 kr/mån (www.telia.se/privat/tv).
– Trådlös kommunikation till TVn (Ruckus) kostar 1395 kr/st.
– Inspelningsbar box 100 kr/mån i 18 månader.
– Telefon-app (Zappa). Styr tv-boxen med din smart phone.
– 40-tums TV (LED) 300 kr/mån i 24 månader.
– 46-tums TV (LED) 450 kr/mån i 24 månader.

Telefon
– Välj ett prisavtal för lägre samtalsavgifter (se Telias hemsida för mer information).

Övriga tilläggstjänster
– Sonos play och Sonos Bridge (streama musik i ditt hem) kostar 100 kr/mån i 24 månader.
– Väggfäste till Gateway kostar 59 kr (köpes i Telias butik i Visby)

Hur gör jag med mina befitliga abonnemang?

Om du har alla dina abonnemang hos Telia (telefon, bredband och tv) så kommer de att övergå i det fiberabonnemang du tecknar via fiberföreningen. Abonnemang hos övriga operatörer måste du säga upp.

Har du ditt telefonabonnemang hos någon annan operatör är det enklast att byta till Telia innan du går över till telefoni via fibern.

Det kan vara bra att ha uppsikt över hur lång bindningstid du har på dina abonnemang så att du slipper betala dubbelt (eller får betala dubbel så kort tid som möjligt). Vi kan inte ge en exakt tid när fibern är igång, men vid årsskiftet 2012/2013 bör ni kunna köra fullt ut på fiber och inte behöva några andra abonnemang.

Teknik

Hur aktiverar jag mitt bredband?

För att aktivera ditt bredband kopplar du in din dator till gatewayn och startar din webbläsare. I din webbläsare öppnas sidan för aktiveringen. Skulle den inte öppnas automatiskt så hittar du den på adressen www.bredbandswebben.se. Följ sedan aktiveringsguiden nedan. När du är klar med aktiveringen stänger du av och startar om din gateway.

Aktiveringsguide

Vem kan hjälpa mig med installationen i huset?

Det finns många el-, data- och elektronikföretag som kan hjälpa till med installationen i huset. Här är några som varit i kontakt med fiberföreningen och som gärna hjälper till.

Databyrån (Visby), tel: 0498-202890

Elektronikservice (Hemse), tel: 0498-480633

Elitservice (Hemse), tel: 0498-290650

PCRoma (Lövsta, Roma), tel: 0498-50940

Roma El & Antennteknik (Roma), tel: 0498-287150

Hur monterar jag fiberuttaget (den vita dosan)?

Dosan får du av din områdesansvarige.

Montera dosan på den plats i huset där du vill ha den. Det bör vara i ett torrt och frostfritt utrymme. Dra fram slangen till dosan, men dra inte in den i dosan. När Eltel kommer och installerar fibern så kommer de att lossa på dosan och dra in slangen. Sedan blåser de och svetsar fibern.

Så här ser dosan ut.

  

Om man monterar fiberdosan på en infälld dosa i väggen (eldosa) används hålen som är markerade med röda pilar. Om man monterar på annat sätt används hålen vid de blå pilarna.

Hur kommer utrustningen i huset att se ut?

Bild på installationsväggen som visats upp på stormöte.

Här är en skiss på hur det kommer att se ut (skiss på utrustning i husen).

Fiberkabeln som på skissen heter Villapatch ingår till en längd av 1 meter.

Övrigt

Jag har inte fått e-postutskicken

Det kan vara så att vi inte har din e-postadress eller att det är något fel på den adress vi har. Skicka ett e-postmeddelande till oss med e-postadress, namn och fastighetsbeteckning så uppdaterar vi vårt register.

Kommer man att kunna ansluta sig om t ex 2 år?

Ja, det kommer att gå. Dock kommer det att vara mycket dyrare. I projektet som pågår nu har vi bidrag från både Region Gotland och Telia. Dessa bidrag kommer vi att dela upp på de fastigheter som ansluter sig i första skedet. Dessutom kommer vi att upphandla grävning och material till runt 280 fastigheter på ett bräde. Det gör att vi kommer att få bättre priser nu än om vi skulle beställa till en ett fåtal fastigheter vid ett senare skede. Ett riktpris på att ansluta sig senare är ca. 50.000 kr.

Varför skall vi ansluta till fiber när det fungerar så bra idag?

Det vanligaste sättet att ansluta till internet idag är via telefonnätet. Telia/Skanova har sagt att man kommer att stänga ner telenätet på Gotland med start nästa år. Det enda sättet att komma åt internet då blir via fiber eller mobilnätet. De som använt det mobila bredbandsnätet under sommaren 2011 vet att det inte är speciellt stabilt. Det har stängts ner vid flera tillfällen. Fibernätet är betydligt mindre sårbart.

Hur är det med satellit?

Satellit: Att ge bredband via satellit har fördelen att den är nåbar nästan överallt – det finns faktiskt dalar och andra platser som hamnar i satellitskugga. En uppenbar nackdel är också den relativt dyra utrustningen och dyr drift. Kapaciteten blir begränsad eftersom varje kanal i satelliten historiskt varit begränsad till 20-30 Mbit. Idag finns rena kommunikationssatelliter med 155 Mbit kanaler. Vill man sända ut uppdateringar eller stora filer till många. Jämfört med de flesta kommersiella  bredband till hem och företag har en satellitkanal stor kapacitet om alla ska ha samma information. Lämpligen gör man uppdateringar på tider då få tittar på TV för att få billigare kapacitet. Tyvärr ger tekniken mycket låg uppkapacitet och för nätverket besvärande långa svarstider eftersom avståndet motsvarar 250 ms.

Men 4G då?

Mobilt bredband kommer aldrig att vara mer än ett komplement till fiber då det inte får vara fler än 16 uppkopplade per antenn, antennerna måste dessutom stå med några hundra meters mellanrum för att nå höga hastigheter och så måste det vara fiber framdraget till antennerna. Det är inte speciellt troligt att Gotländska landsbygden får 4G inom överskådlig tid alltså. Om vi skall jämföra med utbyggnaden av 3G så har långt ifrån alla på landsbygden fortfarande inte fullgod täckning efter 5 års utbyggnad.

 

Ställ din fråga här:

[contact_form]

5 Responses

 1. Cecilia Storm skriver:

  Hej!

  Sladden är indragen på tomten, och snart är det dags att gräva ner den. Men varifrån får man själva dosan?

 2. Susanne Syrén skriver:

  Fråga 1. Jag vill ha prislapp per meter, på ”sladden”/ sk.”villapatch” mellan dosa (1) och dosa (2) och ”sladden” mellan dosa (2) och (3). Vid senaste infotillfället uppfatade jag en viss prisskillnad. Kan någon ge tydlig och skriftlig information om detta?
  Fråga 2. Dosa (1) är nu uppsatt. Jag vill själv göra det mesta/resten av jobbet inne i huset. Hur får jag tillgång till materialet? Av VEM?
  Mvh
  Susanne Syrén (i lärarbostaden)

  • Pelo skriver:

   Hej.
   En Villapatch på en meter ingår i utrustningen. Vill man ha en längre Villapatch så finns de i längder upp till 15 meter. Pris på de olika längderna får jag återkomma med då vi inte har det klart idagsläget.
   Vi har inte fått någon utrustning av Telia ännu så vi återkommer om när och hur vi kommer att dela ut utrustningen.
   Hälsningar
   Jonas

 3. Pelo skriver:

  Vi kommer att börja denna vecka (v32) vid lägenheterna i Lye och gå norrut.

  /Jonas